This intimate chapel did not form part of the original Cathedral design, but was added by the separation with a stone screen, and refurbishment of, a former open access point in the North Choir Aisle after the main building opened, fulfilling a desire for a place of quiet solitude for prayer and meditation.

It was entirely funded by founder member, and Executive Chairman of the then Cathedral Committee, Sir William Forwood and the Chapel was screened off in such a way that the grandeur of the main building could still be experienced by those who used it.

Image Gallery

A place for prayer

The Chapel's purpose is reflected in the subject of the panel in the reredos, 'Christ in solitary prayer' shown on the mountain by the Sea of Galilee, designed by Sir Giles Scott (one of four he has designed in the Cathedral) and sculpted by William Gough. Below the reredos is an oak altar with ebonised top and ends containing some gilding on the panelled front to emphasise parts of the carvings.

In contrast to these beautiful original features is the more modern, but beautifully striking sculpture, visible as you first enter the Chapel, depicting the point as the 'veil of the Temple was rent in twain' and Christ emerges to welcome all who choose to enter. This magnificent piece, entitled 'Redemption', was the result of a collaboration between Arthur Dooley and the late Ann McTavish and presented to the Cathedral in 1993, adding to the unique atmosphere of this very special place.